Zuivere biologische graanalcohol

We houden allemaal van zuiver. Daarom is onze alcohol gemaakt van graan uit gecontroleerde biologische landbouw. De biologische graanalcohol is de basis van al onze producten. We zijn trots op ons Skal-biocertificaat voor de bereiding, opslag en handel in biologische producten. 

Biologische graanalcohol 96%. Voor het maken van je eigen likeuren, tincturen en parfums. Gecertificeerd biologisch.

 

 

Waarom 96%

Alcohol, ethanol en ethyl alcohol zijn verschillende namen voor dezelfde stof: de alcohol die ook in dranken zit.

Deze alcohol is een zogenaamde hydrofiele stof: het trekt van nature water aan uit de omgeving. Daarom is 100% alcohol alleen met behulp van chemicaliën te maken. Alcohol dat op een natuurlijke manier is gedistilleerd, zal altijd zo'n 4% water uit de relatief vochtige omgevingslucht  opnemen.

Alcohol van 96% is zo zuiver, dat je bijna niet meer kunt ruiken waarvan het gemaakt is. Alleen getrainde 'neuzen' ruiken het verschil tussen bijvoorbeeld rietsuiker- en graanalcohol. Graanalcohol is een typisch Europees product. Het wordt gebruikt in jenevers en Gin. Onze graanalcohol wordt uitsluitend geproduceerd van graan uit Europa; lekker dichtbij en daarom een lage ecologische footprint. Daarnaast komen deze granen uit gecontroleerd biologische landbouw. Vinden we beter.

Alcohol van 96% zul je in veel gevallen willen verdunnen met water naar een lager percentage. Bij iedere bestelling ontvang je gratis een handige tabel voor het maken van verdunningen van 85% to 5%.

 

Dranken

96% procent alcohol is te sterk voor consumptie. Wil je de 96% procent alcohol gebruiken voor het maken van je eigen dranken, dan kun je het verdunnen met water naar 40% of lager. Met deze oplossing kun je de kleur- en smaakstoffen onttrekken uit vruchten, groenten en kruiden. Zo maak je bijvoorbeeld limoncello.

Verdunnen van 96% naar 40%

  • 416 ml biologische alcohol 96%
  • 615 ml water

Tincturen

Alcohol is een natuurlijk oplosmiddel en daarom uitstekend geschikt voor het maken van tincturen.  Voor zaden, houtachtige delen en harsen kun je 80% alcohol gebruiken, voor zachtere delen van zoals blad en bloem gebruik je rond de  40% alcohol.

 

Verdunnen van 96% naar 80%

  • 835 ml biologische alcohol 96%
  • 190 ml water

Verdunnen van 96% naar 40%

  • 416 ml biologische alcohol 96%
  • 615 ml water

Verdunnen van 80% naar 40%

  • 520 ml oplossing van 80%
  • 500 ml water

 

Wil je de tincturen gebruiken voor voor inwendig gebruik of consumptie? Verdun je tinctuur dan naar minimaal 40%.

Parfums

Biologische alcohol is ook prima geschikt voor het maken van parfums. De alcohol dient als oplosmiddel voor de geurstoffen. Eenmaal opgebracht op de huid verdampt de alcohol en blijven de geurstoffen achter. In Parfum en Eau de parfum is het percentage alcohol ongeveer 90%. Bij Eau de cologne is dat ca. 70%-80%. Voor de rest bestaat het uit water en geurstoffen.

Verpakking

We gebruiken voor de verpakking flessen van 1000ml van gerecycled en recyclebaar HDPE . Deze plasticsoort is geschikt voor voedingsstoffen en is uitstekend recyclebaar. Het kan als regulier afval worden verwerkt en hergebruikt. 

Op verzoek kunnen we de alcohol ook in glazen flessen leveren. Voor de prijs maakt het niet uit. De belasting voor het milieu is echter hoger bij glas dan bij HDPE. Ook is het risico op breuk hoger. Daarom worden glazen flessen in grotere dozen met vulmateriaal verstuurd.

Veiligheid staat voorop

Ook al is de graanalcohol 100% natuurlijk, toch kan het bij onjuist of slordig gebruik gevaarlijk zijn. Houd het daarom buiten het bereik van kinderen. Maar ook volwassenen onderschatten soms de gevaren. Met name het brandgevaar kan nog wel eens vergeten worden. Op het etiket van de flessen hebben we de wettelijke gevarentekst opgenomen. Maar ook op deze webpagina geven we graag drie adviezen om ongelukken te voorkomen:

Advies 1: 96% procent alcohol is zeer brandbaar en de dampen zijn explosief. Alcohol is brandbaarder dan spiritus. Het ontbrandt al bij lage temperatuur en bereikt bij vlam snel een zeer hoge temperatuur. Neem voorzorgsmaatregelen. Lees het etiket zorgvuldig en houd het product ver van zon, warmte, vuur en vonken. Alcohol nooit verwarmen d.m.v. een kooktoestel of magnetron.

Advies 2: Onverdund is 96% alcohol niet geschikt voor consumptie. De damp kan bedwelmen. Het heeft, verdund en onverdund, dezelfde bedwelmende effecten en gevaren als sterke drank. Verdun alcohol voor consumptie naar ten minste 40%. Dat doe je het beste met gedemineraliseerd of gedistilleerd water.

Advies 3: 96% procent alcohol kan irriteren en ernstig oogletsel veroorzaken. Draag een bril of veiligheidsbril bij gebruik. Neem bij ongelukken contact op met een arts en toon het etiket.